Scrisoare pentru colegii mei juristi

Dragii mei colegi,

Ma pregatesc de cateva luni sa va scriu ceva si pana acum nu am avut indrazneala de a adresa cateva cuvinte. Insa terminati, sunteti absolventi iar eu sunt cum nu se poate mai mandra de voi.

Tin minte foarte clar primul curs de TGD, cand inca nimeni nu tare cunostea pe nimeni si eram parca toti pierduti intr-o mare necunoscuta. Azi nu mai e cazul. De azi incolo sunteti absoleventi ai Facultatii de Drept Babes Boylai.

Doar voi stiti ce inseamna asta, cate nopti nedormite aveti la activ si cate vor mai veni inca; doar voi stiti de cate ori v-ati simtit lipsiti de putere si obositi abia asteptand sa se termine si acel ultim examen sau sa o scoateti la capat cu acea ultima restanta.

Si cand totul pare ca se apropie de final, intrati intr-o alta etapa a vietii voastre de care sunt sigura ca toti profesorii s-au asigurat sa va fie macar un pic frica. Toata lumea v-a spus ca de fapt, acum incepe viata reala si studentia a fost o joaca de copii in comparatie cu ce veti intalni in cazurile reale. Si probabil asa si este.

Insa voi sa nu uitati un lucru: de persoana voastra va depinde libertatea unui om, copilaria unui infant, jusitie pentru cel furat, intelegere pentru doi soti sau proprietatea de-o viata a unui batran. De azi inainte, voi sunteti responsabili de asta. Si pe cat de mare e presiunea asezata pe umerii vostri, pe atat de sigura sunt eu ca veti face o treaba excelenta.

Nu mai sunteti simpli studenti la drept, ci juristi. Legea e a voastra. ati studiat-o, iar acum e timpul sa o aplicati. Si indiferent cat de puternic va vor atrage banii, puterea sau alte lucruri ce vin odata cu o astfel de pozitie,nu uitati sa fiti oameni.

Va imbratisez pe toti si mi-as dori sa fiu impreuna cu voi. Mult succes in continuare!

Cat de mult te poti plange? 

De cateva luni incoace, am o problema. Nu cele de sanatate. Acestea au devenit de la sine intelese in ceea ce ma priveste in ultimii ani. Ci o problema cu ceilalti. 

Realizez ca e un subiect relativ delicat, motiv pentru care nu am scris despre el, insa am petrecut ceva timp gandindu-ma la el si povestind cu cei care imi sunt mai apropiati.

Totul a inceput in luna in care faceam tratamemtul cu blinatunomab. Cum efectele secundare erau pe nervi, eram nervoasa majoritatea timpului si nici nu puteam dormi. Asa ca noaptea, cand imi mai prindeam vre-un prieten online pe facebook, povesteam. Si eu ii povesteam de tratamentul meu si de cat de nervoasa sunt, iar ei imi povesteau de ce se mai intampla in viata lor.

Chestia era urmatoarea: in momentul in care incepeau sa se planga, voiam sa le dau un sut in fund, sa ii fac sa se intoarca la mine si sa continuu cu suturile pana isi vor da seama cat pot fi de binecuvantati. Deoarece uita-te la mine, prizoniera intr-un spital, din nou, cu leucemie, din nou, cu picioarele atat de umflate de la corticoizi incat nici nu puteam umbla, cu mainile gaurile de branule, pick-lineuri, sternul si coloana gaurite de la punctii (incearca tu un ac de 25 cm in coloana vetrebrala) si totusi…stateam cuminte in banca mea si spuneam Multumesc Doamne ca inca is in viata, totusi.

Iar voi…va plangeti deoarece v-ati certat cu iubitul, sau ca aveti prea mult de invatat, sau ca nu aveti destui prieteni sau destui bani. (In momentele de genu, va sfatuiesc sa efectuati o vizita la cel mai apropiat spital sau orfelinat si vedeti daca nu cumva au nevoie de o mana de ajutor…doctorii sau pacientii. Sau si mai bine, daca traiesti intr-o tara vestica in care voluntariatul nu mai e atat de necesar, iesi pe strada si ajuta primul cersetor sau prima batranica.)

Stiti cat de mult mi-ar fi placut mie sa am voie sa merg la facultate in continuare? Nu m-ai fi vazut plangandu-ma ca am prea mult de invatat. Am fost atat de incantata ca merg iar la scoala ca inclusiv la statistica, matematica, dusmanul meu din clasele primare, am fost incantata sa invat. Mergeam acasa de la scoala si abia asteptam sa imi fac tema si sa vad daca am aceleasi rezolvari cu doamna profesoara.

E foarte usor doar sa stai si sa astepti ca lucrurile sa se intample, iar cand nu se intampla cum doresti tu, sa fie toata lumea de vina: mama, tata, familia, seful, altii, soarta, Dumnezeu…oricine, dar nu tu. Asa ca e mai usor sa ne pitim intr-un colt si sa ne plangem de mila, in loc sa fim multumitori.

Multumitori? De ce?

Nu stiu…poate pentru ca inca mai aveti picioare utilizabile si nu aveti nevoie de ajutor pentru a urca scarile. Pentru ca aveti voie sa iesiti afara si sa va bucurati de soare, iar daca vreti sa mergeti la o plimbare, nu sunteti obligati sa o rezumati la 10 minute, deoarece altfel nu veti mai avea energie toata ziua. Si poate, doar poate, pentru ca sunteti in plina forma si cum anume va decurge viata voastra depinde si de voi, nu doar de altii. Asa ca in loc sa stati zghribuliti intr-un colt intunecat, nu ar fi o idee rea sa va ridicati de acolo si sa deveniti responsabili. Sa va dati seama ca viata e un Dar si de fapt, Dumnezeu nu e dator niciunuia dintre voi. In ciuda acestui fapt, aveti un acoperis deasupra capului, mancare delicioasa cu care sa va saturati, un corp sanatos de care va puteti servi, oameni in jurul vostru care va iubesc, o viata binecuvantata. Si voua tot nu va ajunge? Tot mai gasiti motive sa va plangeti?

Asa ca da…aceasta a fost si inca este uneori, o mare problema a mea.

Ce s-a intamplat?

Salutare tuturor! Aici Alida, revenind pe blog dupa o lunga pauza, incercand sa va explice cu ce s-a ocupat in ultimele luni.
Nu stiu cati dintre voi ati aflat, insa am facut resuta, dupa transplant. Imposibil? Nu chiar. Improbabil? Da, foarte. Toata lumea s-a mirat, incepand cu mine si terminand cu echipa de hematologi care ma are in grija.

Lucrurile au decurs in felul urmator. In ianuarie, tocmai terminasem prima sesiune la Paris, foarte multumita de mine si de cum au decurs lucrurile. (Voi reveni posibil cu un post despre impresii) Mi-am luat o mini vacanta, am plecat cu David la ocean, sa ii vizitam pe taticul meu si pe sora lui. Aer curat, oras linistit, Atlanticul a fost superb, iar noi doi ne-am simtit foarte bine. In 24 ianuarie ne-am intors, in 25 ianuarie am inceput al doilea semestru. Am fost obosita in prima zi la scoala. Atat. Niciun simptom. Niciun nimic. Seara, acasa, am facut febra 40. Am sunat la spital si mi-au spus sa vin la urgente. Noaptea din 26 ianuarie m-au internat. Credeau toti ca am doar o infectie. O saptamana mi s-au facut toate testele posibile si imposibile, sa vedem de unde vine infectia. Colegii veneau la mine la spital, imi povesteau cursurile, crezand ca ma voi intoarce la scoala in cateva zile.

Pana la urma, s-au hotarat sa imi faca punctie. (A opta oara. Au scos 4 seringi de maduva. Asta a fost prima punctie care a durut extraordinar de tare. Una dintre studente atat de rau s-a speriat cand a vazut cat de intensa e durerea, incat aproape a lesinat, insa am servit-o cu Oreo si si-a revenit.) Dupa amiaza urmatoare, intra toata echipa la mine in salon, cu madame Alice, doamna psiholog, in frunte, cu o fata de inmormantare. Stiam deja ce urmeaza.

Resuta…imi spun ei.
Minunat…zic eu. Cat la suta?
40% blasti.
Si ce facem? Ii intreb. Sa stiti ca nu mai accept nici chimioterapie si nici un alt transplant.
Gasim noi o solutie. Raspunde o domnisoara rezident.

Au plecat si am ramas…si de data aceasta m-am simtit dezamagita.
La primul diagnostic eram gata sa lupt. Sa fac tot ce trebuie ca sa fiu iar bine. Am facut atata chimioterapie, au bagat atat de multa otrava in mine, am facut transplantul, am acceptat fiecare lucru si fiecare efect secundar, am luptat pentru viata si odata ce am fost iar pe picioare, m-am dus la facultate, m-am integrat, am inceput iar sa fiu cat de cat eu. Si iar…bam. Fara niciun avertisment, fara niciun simptom. A venit resuta mai puternica decat a fost vreodata.

Au hotarat sa incerce o terapie noua si experimentala, cu anticorpi monoclonali: Blinatumomab. Dadea rezultate excelente pentru toti ceilalti pacienti cu cancer. Am inceput cura impreuna cu alti 3 pacienti. E o perfuzie care trebuie sa mearga 28 de zile, fara intrerupere si are efecte secundare pe sistemul nervos. Ghiciti ce s-a intamplat. La ceilalti 3 pacienti, tratamentul a functionat. Pe mine m-a facut mai rau. Nu doar ca blastii nu disparusera, insa eram nervoasa tot timpul, strigam la toata lumea si nu ma multumea nimic.

In martie m-au lasat sa plec acasa, spunandu-mi ca tratamentul nu merge, il vor intrerupe.
Si iar am ajuns in aceeasi faza ca in 2014, la terapie intensiva. Sperantele tuturor au fost 0.
Nu stiam ce urmeaza sa se intample. Nici nu tare tin bine minte ce s-a intamplat. Doar intr-o seara, urcand scarile, am avut o durere cumplita de spate. Mai rau decat cea de oase.
Au venit pompierii si m-au dus la spital. Acolo, m-au indopat cu morfina. Iar apoi, brusc, am intrat in aplazie. Nimeni nu intelegea ce se intampla, de ce am intrat in aplazie si ce ar putea face.
Seful sectiei de hematologie, M.M., le-a acordat doctorilor 24h sa gaseasca o solutie.

Si solutia a venit. Cu alt medicament experiemental: Inotuzumab ozogamicin, fabricat de Pfizer. In martie se incheiase al treilea studiu clinic pe 324 de pacienti din toata lumea. Nici macar in Franta nu se incercase inca medicamentul. Astfel, primul pacient francez care a incercat tratamentul experimental cu anticorpi monoclonali, inotuzumab ozogamicin, a fost de fapt o romanca. Subsemnata.

Povestea poate continua, si cu siguranta va voi mai scrie (si pentru a intra in detalii, deoarece altfel nu m-as simti Alida) despre aceste tratamente noi, cum anume au decurs alte 3 luni in spital si cate si mai cate.

Vreau sa termin prin a va spune ca dupa doar 3 saptamani, am intrat in remisie totala. Si am fost fericita. Eu ca eu, insa spitalul intreg a sarbatorit in ziua respectiva. Fusese pentru prima oara cand se facuse asa ceva in tara lor si a dat rezultat. Eh…modesta din mine spune ca voi deveni un subiect interesant de discutie la conferintele de hematologie.

Ce mi-a ramas cel mai puternic in minte?
Cand iar eram mai aproape de moarte decat de viata, profesorul,  M.M., arab, intrebat de cei care ma iubeau…Bine domnule doctor, dar acum noi ce sa facem? El a raspuns…acum ne mai ramane doar sa ne rugam.

Sujet PSY DEVELOPPEMENT1 Descartes 2016

Question 1. Bidaud considère que, chez Vygotski, la convergence entre le développement du langage et le développement cognitif s’élabore entre :
A) 0-1 an
B) 1-2 ans
C) 2-3 ans
D) 3-4 ans

Question 2. Vygotski qualifie la deuxième partie de la première année de la période d’expression :
A) Sociale et mentale
B) Verbale, pré-intellectuelle
C) Sociale et morale
D) Verbale et mentale

Question 3. A travers quels types d’interaction, selon Vygotski, le groupe humain façonne-t-il le jeune enfant ?
A) Interactions épistémologiques
B) Interactions biologiques
C) Interactions logiques
D) Interactions socio-affectives

Question 4. Avec quel concept Vygotski décrit-il le produit de l’activité humaine ?
A) De spécialisation primitive
B) De prémonition sensitive
C) De double transformation
D) D’évolution simple de type Lamarckien

Question 5. Le modèle de « transmission sociale » est un cadre théorique dont le pivot est :
A) La médiation par le nombre
B) La médiation par l’outil
C) La médiation par le signe
D) La médiation par l’objet

Question 6. A quoi sert l’internalisation du langage égocentrique ?
A) D’instrument de régulation de l’activité
B) De système de représentation du langage
C) De schème narratif dans le récit de l’action
D) De modalité constructive pour l’intellection de l’objet

Question 7. De quoi est constitué le langage égocentrique :
A) De dialogues
B) De monologues
C) De conversations
D) D) D’injonctions

Question 8. Jérôme Bruner a été influencé, dans sa « réorientation » sur la psychologie de l’éducation par :
A) Octave Decroly
B) Maria Montessori
C) Ignace Meyerson
D) Célestin Freinet
Question 9. Bruner critique la « métaphore » de l’ordinateur qui a, selon lui, conduit les psychologues à comprendre la computation plutôt que :
A) La représentation
B) Le développement
C) La mémorisation
D) Les significations

Question 10. Pour comprendre comment l’homme construit son « monde » cognitif, Bruner se réfère à la notion :
A) D’interaction
B) D’apprentissage
C) De tutelle
D) De catégorisation

Question 11. Par quelle notion Bruner désigne-t-il « ensemble des interactions d’assistance de l’adulte » ?
A) La médiation
B) La régulation
C) L’étayage
D) La socialisation

Question 12. Au niveau pré – linguistique, la structure de base d’un échange correspond à :
A) Un contrôle de la frustration
B) Un processus d’enrôlement
C) La variation de règles fixes
D) Un format d’interaction

Question 13. Avant la pensée sémiotique, il existe une forme de représentation imagée, flexible, qui apparaît à la fin de la première année :
A) La représentation symbolique
B) La représentation énactive
C) La représentation iconique
D) La représentation idéologique

Question 14. Bruner refuse l’idée de Piaget selon laquelle l’origine des activités sensorimotrices se trouverait dans les activités réflexes. Pour lui, dès le début, l’enfant est pourvu…
A) D’impressions
B) D’intentions
C) D’habitudes
D) D’attention

Question 15. Pour Bruner comme pour Vygotski, le processus d’individualisation consiste à A) S’engager dans une recherche philosophique voire métaphysique
B) S’approprier la culture et l’histoire
C) S’approprier l’expérience d’autrui
D) S’engager politiquement et socialement

Questions 16 à 22. On présente à trois groupes d’enfants de différents âges (un groupe de 4 ans, un groupe de 6 ans et un groupe de 9 ans) le matériel ci-contre en utilisant la méthode d’exploration critique. On leur demande dans un premier temps d’identifier chaque catégorie d’animaux. On leur demande également si ce sont tous des animaux.

Question 16. En suivant cette méthode, quelle question est pertinente ?
A) « Y a-t-il plus d’animaux ou plus de cochons ?»
B) «Y a-t-il plus de chiens ou plus de vaches
C) « Y a-t-il plus d’animaux ou plus de chiens ?»
D) « Y a-t-il plus d’animaux noirs et blancs ou plus de cochons ?»

Question 17. C’est une épreuve :
A) D’inclusion de classes
B) De conservation du nombre
C) D’habituation/réaction à la nouveauté
D) D’intersection de classes

Question 18. L’approche utilisée :
A) Est une approche historico culturelle
B) Est une approche transversale
C) Est une approche longitudinale
D) Réponses A, B et C

Question 19. La variable indépendante est :
A) Le type d’animaux
B) L’âge
C) Le genre
D) Aucune des réponses

Question 20. Cette méthode d’exploration critique :
A) A été mise en place par Piaget
B) Consiste en un dialogue entre un enfant et un psychologue
C) Permet au psychologue de mieux comprendre le cheminement de pensée de l’enfant
D) Toutes les réponses sont correctes

Question 21. Quelle affirmation est fausse :
A) Les enfants de 9 ans savent que la classe d’ensemble contient toujours plus d’éléments que ses sous-classes
B) Les enfants de 4 ans perdent la classe d’ensemble
C) Les enfants de 9 ans vont seulement comparer les sous-classes
D) Les enfants de 4 ans vont être influencés par le perceptif

Question 22. Selon les modèles néo-piagétiens :
A) Les enfants les plus jeunes échouent car ils ne savent pas que ce sont tous des animaux
B) Les enfants les plus jeunes peuvent avoir une stratégie d’inclusion des classes mais ne parviennent pas à inhiber la stratégie perceptive automatique
C) Les enfants les plus jeunes ont la stratégie perceptive mais ne parviennent pas à inhiber la stratégie automatique d’inclusion des classes
D) Aucune de ces 3 réponses

Question 23. Dans une épreuve de conservation de la substance, un enfant répond à la question clé « c’est pareil, tu n’as rien ôté, tu n’as rien ajouté, là celle-là, elle est plus longue mais elle est moins haute. Sélectionner l’affirmation correcte
A) L’enfant est non conservant et utilise l’argument de compensation et l’argument de réversibilité
B) L’enfant est conservant et utilise l’argument de compensation et l’argument d’identité
C) L’enfant est conservant et utilise l’argument de compensation et l’argument de réversibilité
D) L’enfant est conservant et utilise l’argument de réversibilité et l’argument d’identité

Question 24. Selon Bruner, les formats d’interaction :
A) ont une fonction de socialisation des intentions communicatives de l’enfant
B) ont une fonction d’apprentissage des règles qui sous-tendent le langage
C) ont une fonction de construction progressive du lexique
D) les trois réponses sont correctes

Question 25. Le langage égocentrique :
A) est le seul point sur lequel les théories de Piaget et Vygotsky se rejoignent
B) est une manifestation du caractère égocentrique de la pensée selon Vygotsky, il accompagne la pensée durant la réalisation d’une tàche complexe
C) est une manifestation de la pensée communicative de l’enfant selon Vygotsky
D) est nécessaire car il accompagne la pensée et sera ultérieurement remplacé par le langage intérieur à âge adulte selon Vygotski

Question 26. En utilisant une approche longitudinale, on ne risque pas d’avoir :
A) un biais d’échantillonnage
B) un effet de cohorte
C) un effet d’apprentissage
D) une mortalité expérimentale

Question 27. Dans une expérience, des enfants de 8 et 10 ans doivent dénommer des images d’animaux et des images d’objets. L’expérimentateur enregistre le nombre de dénominations correctes et le temps de dénomination. Sélectionnez l’affirmation incorrecte :
A) l’âge des sujets et le type d’image sont des variables indépendantes
B) le type d’image est une variable dépendante
C) le temps de dénomination est une variable dépendante
D) le nombre de dénominations correctes n’est pas la seule variable dépendante

Question 28. Un chercheur conduit chez les mêmes bébés, une premier fois quand ils ont 5 mois puis une/seconde fois quand ils ont 12 mois, une expérience sur la perception. Cette expérience débute par la présentation l’une après l’autre de 7 images de carré. Dans un second temps, en alternance, l’expérimentateur présente une image de carré et une image de triangle. Le temps de fixation visuelle sur chacune des images est enregistré. Ce chercheur utilise
A) L’approche longitudinale
B) L’approche transversale séquentielle
C) L’approche transversale
D) Aucune des propositions précédentes

Question 29. Les très jeunes enfants se trompent à la tâche de quantification de l’inclusion avec « les roses et les marguerites » car :
A) Ils perdent la classe d’ensemble
B) Ils comparent les roses et les marguerites
C) Il y a compétition entre perceptif et cognitif/logique
D) les réponses a, b et c sont vraies

Question 30. Parmi ces propositions, quelle est celle décrivant les étapes d’une épreuve de conservation piagétienne :
A) équivalence initiale, transformation d’un seul objet, question clé, contre-suggestion
B) question clé. transformation, réversibilité, contre-suggestion, équivalence initiale
C) transformation des deux objets, question clé, contre-suggestion
D) toutes les réponses sont fausses

Question 31. Une préférence pour la nouveauté peut s’observer dans un paradigme de comparaison par paires. Ce dernier :
A) est constitué de deux phases : une phase où une cible est présentée visuellement au bébé plusieurs fois puis une phase où cette cible est présentée en alternance avec une nouvelle cible
B) est constitué d’une seule phase où 2 cibles identiques sont présentées visuellement au bébé en même temps
C) est constitué de 2 phases : une phase où 2 cibles identiques sont présentées puis dans une seconde phase, une des cibles est modifiée
D) est une méthode où la variable indépendante est le temps de fixation visuel

Question 32. Selon le modèle néo-piagétien du développement de l’enfant, quelle proposition est fausse :
A) l’inhibition participe à la réussite de la tâche d’inclusion de classe
B) la conservation du nombre est observée dès que l’enfant est capable d’utiliser la stratégie « longueur—nombre »
C) ce modèle considère les incompétences logiques chez l’adulte
D) ce modèle permet de prendre en compte la variabilité intra et interindividuelle

Question 33. Dans une tâche de conservation du nombre nous arrivons à l’étape de la « question clé ». Camille répond à cette question et indique qu’il y a toujours autant de jetons dans deux rangées. A partir de cette seule information, quelle proposition est envisageable ?
A) Camille est conservant pour le nombre
B) Camille est peut-être au stade intermédiaire
C) Camille peut être sensible à la contre-suggestion
D) Les trois réponses sont possibles

Question 34. Concernant la tâche de Stroop, quelle proposition est juste ?
A) Cette tâche sert à mesurer l’efficience inhibitrice
B) Cette tâche est facile quand on est lecteur
C) Nécessite d’inhiber la lecture qui n’est pas un processus automatique
D) Toutes les réponses sont justes

Question 35.Dans le cadre de son travail de recherche, un étudiant de Master de Psychologie souhaite étudier le développement des capacités de discrimination de formes géométriques chez l’enfant. Il dispose de peu de temps pour réaliser son expérience. Parmi les propositions, laquelle est la plus pertinente ?
A) il va utiliser une approche longitudinale avec l’âge et le type de formes géométriques comme variables indépendantes
B) Il va utiliser une approche longitudinale et va s’intéresser aux temps de fixation visuelle
C) Il va utiliser une approche transversale avec l’âge et le type de formes géométriques comme variables indépendantes
D) L’expérience est impossible à réaliser

Question 36. Pour Piaget, les processus d’assimilation et d’accommodation sous-tendent
A) la fonction de schème
B) la fonction d’adaptation
C) la fonction d’équilibration
D) la fonction réflexe.

Question 37. Lamarck a proposé une théorie de l’évolution continue des êtres vivants
A) fondée sur une diversification des organismes selon laquelle les circonstances qu’ils rencontrent dans le milieu
B) fondée sur un mécanisme de selection naturelle
C) fondée sur les principes de la mutation génétique.
D) fondée sur l’intervention divine.

Question 38. L’apport de la théorie de Darwin sur l’origine des espèces
A) a été contredit par les théories biologiques ultérieures.
B) donne une explication de l’évolution continue des êtres vivants similaire à celle du Lamarck.
C) a été prolongé par la découverte du rôle primordial de la mutation génétique.
D) correspond essentiellement à une vision déterministe de l’évolution selon laquelle aucune variation accidentelle n’est possible.

Question 39. La capacité de conserver un invariant en dépit de transformations apparentes :
A) correspond à la théorie innéiste de Gesell.
B) relève de l’intelligence opératoire concrète de l’enfant selon la théorie de Piaget
C) est la capacité de dissocier signifiant (ce qui représente l’objet) et signifié (l’objet).
D) est une erreur systématique caractéristique de la pensée de l’adolescent.

Question 40. Parmi les différents noms de chercheurs cités ci-dessous, lequel d’entre eux pourrait être l’auteur de travaux expérimentaux portant sur le conditionnement de la peur chez les bébés ?
A) Gesell.
B) Binet.
C) Watson.
D) Piaget.

Question 41. Le premier quotient intellectuel (« QI »), basé sur la notion d’âge mental, a été établi par
A) Binet en 1905.
B) Stern en 1912.
C) Gesell en 1903.
D) Wechsler en 1912.

Question 42. Baillargeon
A) étudie la cognition physique du bébé dès 3 mois et considère que l’identification d’une variable ne repose pas sur le démenti des prévisions.
B) a montré que les bébés de 4-5 mois ne sont pas surpris quand l’unité d’un objet partiellement caché n’est pas respectée.
C) que tous les principes cognitifs fondamentaux sont innés.
D) a montré que dès 4-5 mois les bébés ont compris que les objets continuent d’exister lorsqu’ils disparaissent de leur vue.
Question 43. Selon Piaget, le raisonnement hypothético-déductif est sous-tendu par deux structurations nouvelles, le aroupe INRC et
A) la réciprocité.
B) la densité.
C) la proportion.
D) la combinatoire.

Question 44. Selon Marmor
A) il existe des capacités de rotation mentale dès l’âge scolaire.
B) la représentation du réel en mémoire à long terme est uniquement conceptuelle et propositionnelle chez l’adolescent.
C) il existe dès 4 ans des capacités de représentation d’images mentales cinétiques.
D) le développement de la fonction symbolique découle de la mise en place du stade opératoire concret.

Question 45. Les travaux récents de la psychologie cognitive du développement montrent
A) que l’on peut tester l’intelligence du bébé par l’action.
B) que les nouveau-nées sont aveugles à la naissance.
C) qu’il n’y pas d’intelligence avant l’apparition du langage.
D) que l’on peut tester l’intelligence du bébé par le regard.

Question 46. Selon Piaget le langage
A) reflète la pensée de l’enfant.
B) est le facteur essentiel du développement de l’intelligence.
C) est la seule manifestation de la pensée symbolique de l’enfant.
D) apparaît uniquement les enfants conservants.

Question 47. L’ontogenèse
A) est le synonyme de phylogénèse.
B) met l’accent sur le rôle prépondérant des facteurs génétiques dans le développement.
C) est le synonyme de « nativisme ».
D) correspond à l’ensemble des processus de développement d’un individu.

Question 48. La célèbre erreur A-non-B
A) a été mise en évidence par Spelke.
B) correspond au premier invariant du sous-stade 1V du stade de préparation des opérations concrètes.
C) s’observe à partir de 12 mois.
D) s’observe aux alentours de 8-9 mois et signifie que la permanence de l’objet n’est pas encore pleinement construite.

Question 49. Pour Piaget, la pensée intuitive de l’enfant
A) va se transformer en passant d’abord de l’intuition articulée puis à l’intuition simple.
B) utilise un symbolisme imagé.
C) correspond à la réversibilité.
D) correspond à l’étape préparatoire des opérations formelles.

Question 50. La théorie piagétienne
A) n’est ni innéiste ni empiriste.
B) n’est ni innéiste ni constructiviste
C) est maturationniste.
D) est behavioriste.

Réponses : 1C 2B 3D 4C 5C 6A 7B 8C 9B 10D 11C 12D 13C 14 15B 16C 17A 18B 19B 20D 21C 22D 23B 24D 25D 26B 27B 28B 29D 30A 31C 32B 33A 34A 35C 36B 37A 38C 39B 40C 41B 42D 43D 44C 45D 46A 47D 48D 49C 50A

Ziua multumirii. De ce sa fiu multumitoare? Part 1

Ce anume iti convine in viata ta? Ai o viata perfecta? Cu siguranta vei spune ca nu, si chiar daca ai avea o viata perfecta, tu nu ti-ai da seama de asta. Oricum, in majoritatea cazurilor vedem doar vaca vecinului si iarba lui, care e mai verde decat a noastra.
Ca orice student la psihologie care se respecta, am citit vara asta cateva studii, printre care s-au aflat si ce anume ne face fericiti. Printre punctele cele mai des intalnite, comune chiar la toate, se afla recunostinta. A fi multumitor. Nu multimire din aceea ca e ok daca mori de foame pe strada, bine ca macar ai unde sa mori, ci o recunostinta profunda pentru lucrurile materiale si nu numai care ti-au fost date/pentru care ai muncit. Cu alte cuvinte, atunci cand primesti fluturasul lunii cu salarul nu spui “incredibil! Cat merge iar la CAS. Si mai trebuie sa platesc si impozitele!” Ci te duci mai degraba inspre “Ce bine ca mi-am primit salarul! Acum ma voi duce si imi voi umple frigiderul” (iar apoi voi face o prajitura delicioasa pentru toata familia. Asta deja e cu extra)
Am incercat si eu experimentul acesta…sa vad daca imi listez, macar in minte, cateva lucruri, zilnic, pentru care sunt recunoscatoare, ma voi simti mai bine si chiar, voi da si mai tare inspre fericire. Rezultatul la mine a fost bun: chiar m-am simtit mai impacata, mai implinita la sfarsitul acelor zile. Ceea ce mi s-a parut mie insa interesant a fost parcursul. Ce si cate am descoperit pe parcursul acelor zile. Nu numai ca mi-am dat seama ca am in mine parti pe care inca nu le-am explorat si de care inca nici nu mi-am dat seama, ci am realizat cat de complecsi sunt oamenii. Am vazut parti frumoase ale persoanelor si mi-am trezit amintiri placute cu acest exercitiu de gratitudine.
Intr-o seara reascultam programe de la Biserica Betel si am dat peste duminica din 20 octombrie 2013. Da, demult. Cu 2 ani in urma. Ceva mi-a captat atentia. O tanara, pe care nu o cunosc…nu i-am recunoscut vocea, s-a rugat pentru mine: “Mă rog pentru Alida” Insa ceea ce mi-a ramas in minte a fost asta: “ajuta-ne pe noi, tinerii, sa fim o binecuvantare.”
Nu stiu daca realizati, insa cancerul, leucemiile, bolile care sunt lungi in timp, cu risc mare de reaparitie si cu un tratament oribil si greu, tind sa bage oamenii in depresie; nu numai pacientul, ci intreaga lui familie.

Cum ne vom descurca? Va trai? E atat de tanara! De ce nu sunt medicamente? De ce nu este sange? Etc.

1468801_788296681184703_1080231213_n
In acele momente, ei bine, tin sa iti spun, tanara de la Betel pe care nu te cunosc dar careia iti sunt recunoscatoare, ca ati fost o binecuvantare enorma si extraordinara. Ei sunt primul motiv pentru care sunt multumitoare. Sunt multumitoare deoarece prin oameni ca ei am vazut bunatatea lui Dumnezeu la lucru. V-ati impartit sa donati sange zilnic, veneati la spital zilnic si cu mancare, si cu companie buna, erati mereu acolo cand era nevoie de voi. Si va cunosteam doar de un an, pe altii de nici atat. Si totusi, ati facut atat de multe. Pot doar sa ma rog sa va rasplateasca Domnul…si cand voi avea ocazia, voi incerca si eu.

În căsuță mea din Marghita se afla un afis enorm cu mine pe care scrie “Alida, te asteptam acasa!”
Aici va prezint inca doua motive pentru care sunt multumitoare: 1. Pentru ca am ajuns acasa…inca de mai multe ori. Intreaga, sanatoasa, bucuroasa. 2. Deoarece comunitatea din care am facut parte crescand, copil fiind si adolescent de asemenea, a fost destul de motivata incat sa faca strangeri de fonduri pentru cazul meu. Am vazut solidaritatea voastra si dorinta voastra de a ma ajuta. Stiu ca v-ati implicat enorm si nu cred ca va voi putea rasplati, insa cu siguranta veti ramane mereu in inima mea si in mintea mea.

Cineva mi-a povestit ca la un stand aflat in acea zi in parc a venit o batranica si si-a cumparat parca o gogoasa sau o limonada care costa 3 lei. Batranica i-a intins baiatului care vindea, cu observatia ca sunt chiar ultimii ei bani din pensie, iar cand baiatul a dorit sa ii dea inapoi restul, batranica i-a spus: Lasa draga, ca mai mare nevoie are fatuca asta de bani decat mine.

10422423_10152482950194481_7461060047558949430_n
Nu stiu daca bolile si vremurile dificile sunt ingaduite tocmai pentru a scoate la iveala umanitatea si frumusetea oamenilor, insa stiu ca exemplele de acest fel imi dau speranta pentru ziua de maine.
Iar cand ma uit in spate si imi fac o retrospectiva, parca nici nu imi pare rau ca am trecut prin ce am trecut, deoarece am vazut si cat de frumosi, speciali si extraordinari pot oamenii sa fie, atunci cand isi vad prietenul sau seamanul in nevoie.
Viktor Frankl, un psihiatru si autor cunoscut, a fost inchis la Auschwitz, loc in care i-a pierit intreaga familie. El a dezvoltat o a treia scoala vieneza de terapie, logoterapia, care se bazeaza pe cautarea sensului ca forta motivatoare a omului, pe sensul pe care pacientul il da propriului lui viitor. E o terapie activista si, desi e mai putin cunoscut decat colegii lui, Freud si Adler, Frankl imi pare mai apropiat de ideile mele si felul meu de a vedea lumea. La un moment dat el vorbeste despre “lucrurile de care ma simt cel mai mandru, desi nu sunt deloc de invidiat.” La fel ma simt si eu…mandra ca am supravietuit, ca merg mai departe, ca am trecut prin leucemie, neuropatii, terapie intensiva si cate si mai cate, dar nu i le doresc nimanui.
Sunt multimitoare ca am ramas cu privirea atintita nu inspre ace si nici inspre pungile cu citostatice, ci inspre dorinta oamenilor de a ajuta, ingrijorarea lor reala in ceea ce m-a privit si bunatatea cu care au intins o mana de ajutor sau un brat pentru a dona sange.


Poate pentru voi e normal sa aveti hemoglobina normala…altii au nevoie de pungi de sange doar pentru a se mentine pe linia de plutire. (Si e chiar recomandata donarea de sange. Nu numai ca vi se fac analize de sange gratuite, insa e un remediu bun pentru tensiune ridicata). Poate voi va imbuibati la fiecare masa sau chiar aruncati mancarea dupa. Vizitati mai bine o inchisoare sau, din pacate, chiar si un spital; verificati calitatea mancarii acolo. Te vei mai plange ca broccoli nu e bun?
Poate tu ii ai pe ambii parinti dar esti suparat pe unul dintre ei din cauza unui divort sau a certurilor din familie. Viziteaza mai bine un orfelinat si sa vezi acolo cata dorinta este pentru macar un singur parinte si cat de mult tanjesc acei copii dupa dragoste.

Data viitoare cand va intrebati cat de perfecta/imperfecta e viata voastra, aduceti-va aminte de ce v-am scris aici mai sus si fiti multumitori.

Merci beaucoup!

Ces jours-ci à mon université il y a eu un stand pour le don de sang. A l’entrée on nous donnait des informations, et celles-ci se sont fait passé y compris aux td de mardi jusqu’à jeudi, et dans le sous-sol de l’université ils ont aménagé un endroit pour donner son sang. J’avais entendu depuis l’été qu’il y avait des problèmes de sang en Ile-De-France.

J’ai été très étonnée de voir qu’ils viennent même à l’université, avec leur équipement, les lits et aiguilles avec eux, dans l’espoir qu’une partie des étudiants seront assez généreux pour donner.

J’ai été d’autant plus surprise quand j’ai vu que les gens faisaient la queue. Et ici vous ne recevez pas 60 Ron et un jour de RTT comme en Roumanie, vous recevez un jus de fruits et quelque chose de sucré pour ne pas avoir une baisse de glycémie. Et pourtant, mes camarades faisaient la queue pour donner leur sang.

Mes chers camarades, merci! Le sang que vous avez donné sauvera des vies, de la même façon que j’ai été aidée tellement de fois par cette poche rouge magique qui redonne de la vie.

Un homme en aplasie après une chimio a besoin de sang; une mère qui vient de donner naissance a besoin de sang; un motocycliste qui a eu un accident grave a besoin de sang. Tu auras peut-être, toi aussi besoin de sang un jour.

Ceux qui avez donné pour moi en Roumanie, merci du fond du cœur. Mais ne vous arrêtez pas à moi! C’est bon pour la santé et recommandé de donner son sang deux fois par an. En dehors du fait qu’on vous fait des analyses de sang gratuites, cela vous stabilise la tension artérielle et vous faites un bon acte en plus. Pour ne plus dire que l’état roumain rémunère le don en plus. Qu’est-ce que tu attends de plus? Quand es-tu allé donner ton sang la dernière fois?

Zilele acestea la facultatea mea s-a făcut un stand pentru donarea de sânge. La intrarea în facultate, îți erau date informații, s-au plimbat informațiile și pe la seminarii și de marți până joi, în subsolul facultății, a fost amenajat un loc special pentru a dona sângele.
Am auzit din timpul verii pe la spital ca încep să fie probleme cu sângele și pe zona Ile-de-France (Paris+suburbii).
Mare mi-a fost mirarea când am văzut ca au venit chiar și la facultate, cu instrumentele, paturile și acele după ei, în speranța ca o parte din studenți vor fi destul de generoși încât să doneze.
Mirarea mi-a fost și mai mare când am văzut ca se sta la coada. Și aici nu primești 60 lei și o zi libera, ca în Romania, primești un suc și ceva dulce după ca să nu îți scadă glicemia. Și totuși, colegii mei au stat la coada ca să doneze sânge.
Dragii mei colegi, va mulțumesc! Globulele roșii recoltate de la voi vor salva vieți, la fel cum și eu am fost ajutata de atâtea ori de acea pungă magică roșie care îți reda viata.
Un om în aplazie după chimioterapie are nevoie de sange; o mamă care a născut are nevoie de sânge; un motociclist accidentat grav are nevoie de sânge. Și tu vei avea nevoie de sânge pe viitor poate.
IMG_20151022_142357 Însă să nu va opriți la mine! E chiar sănătos și recomandat donarea de sânge de două ori pe an. Pe lângă faptul ca vi se fac analize de sânge gratuite, vi se stabilizează tensiunea arterială și faceți și o faptă bună. Ca să nu mai vorbim ca statul roman și remunerează. Ce mai aștepți? Tu când și fost ultima oara să donezi sânge?

Primele impresii. First impressions.

De ceva timp incoace tot imi propun sa va fac un update in legatura cu noua mea facultate si timpul parca tot m-a furat…spital, cursuri, repetitii cu tinerii, iesiri cu prietenii, iar seara ajungeam prea obosita acasa pentru a scoate ceva inspirant, incurajant sau motivational din mine. Poate ceva ragait…dar nu mai mult de atat.
Insa seara aceasta, dupa o portie sanatoasa de somon cu cartofi gratinati a la Alida, m-am hotarat sa las totul de-o parte si sa va povestesc cum au trecut ultimele saptamani, ce mi-a ramas in minte si cum mi se pare noua mea facultate, la o prima privire.

In primul rand, e asezata intr-un cartier foarte fain si bogat, in suburbia de sub-vest a Parisului, numita Boulogne-Billancourt. Institutul de psihologie face parte din universitatea mare Rene Descartes, universitate specializata pe stiinte sanatatii, incluzand psihologia, medicina, etc.

In al doilea rand, sunt extrem de bine organizati. Inainte de saptamana inscrierilor la facultate, fiecare student a primit pe pagina personala (da, avem o pagina personala) toate informatiile necesare inscrierii, inclusiv un document in excel pe care sa il folosim pentru a ne scrie mai multe ciorne de posibile orare pe care ni le dorim, in caz ca acel curs la care voiam sa mergem s-a umplut inainte sa ajungem noi sa ne inscriem. Din fericire, la mine nu a fost cazul deoarece doctorii de la spital mi-au scris o procura speciala, am putut sa imi aleg toate cursurile inaintea colegilor mei, astfel nu mi-am ales niciun curs inainte de 10.45. (Tocmai pentru a evita orele de varf din metrou si microbii…si trezirea la 7 dimineata)
Prima saptamana, incepand cu 14 septembrie a fost mai mult de incalzire. Imi procurasem deja niste carti din bibliografia trimisa de profesori de dinainte si m-am pus sa citesc…ce eleva cuminte! Mare greseala! Am stat prima saptamana la cursuri si m-am plictisit de mama focului deoarece lucrurile pe care profesorii le explicau eu deja le citisem. Asa ca de atunci incolo nu m-am mai dus cu lectia invatata la curs, ci o recitesc acum cand ajung acasa.
La psihologia dezvoltarii, am un profesor inalt si slab. Printre pasiunile lui se numara teoria evolutionismului, Jean Piaget si ideea ca omul e verisor cu maimuta.
La analiza statistica a datelor (ASD) am o doamna profesoara batrana, cu parul roscat, scurt si niste ochelari ca cei ai lui McGonagall din Harry Potter. O batranica micuta si simpatica, care nu suporta sa se vorbeasca peste ea la cursuri, extrem de severa dar care pana acum a fost in stare sa ma faca sa imi placa matematica. Ne-a povestit la cursul trecut ca pe “vremea ei” fetele nu aveau voie sa dea admitere la Politehnica, asa ca, de ciuda, s-a dus la facultatea de matematica si a terminat prima, facandu-i de rusine pe baieti. Si a povestit toate aceste lucruri extraordinar de mandra de propria ei persoana.
Psihologie sociala. Asta imi place tare mult pana acum…sper sa spun acelasi lucru si dupa examen deoarece rata de reusita la psihologie sociala e de 28%…precum dreptul constitutional de la UBB din primul an…daca l-ai facut cu Chirita. Ce imi place cel mai mult la acest profesor este…(tobele) parul. Exact, parul profului. De ce? Deoarece si-l tine strans intr-un coc…si nu e ceva chechere-mechere. E conferentiar universitar, cu doctorat si tot…si cu parul prins in coc. Mi se pare extraordinar de relaxat ca persoana iar cursurile dumnealui sunt foarte interesante si chiar interactive.
De psihologia clinica, cursul, am ramas putin dezamagita deoarece profesoara nu face tare multe in afara de a ne citi cursul…ceea ce pot afla la fel de bine si din carti.
La sociologie si lingvistica, ma credeti sau nu, nu a fost nevoie sa merg. Vinerea dimineata sunt programata la fotofereza, in ideea ca vineri dupa masa sa ajung la cursuri. Am aflat ca profesorii sunt destul de draguti nu numai sa imi inteleaga situatia, ci chiar sa imi spuna ca nu trebuie sa vin deloc la curs, iar o colega destul de amabila cat sa imi trimita toate cursurile ei.
Iar acum, Metodele si practicile profesionale ale psihologilor. Da, exista si materia asta. Iar la sfarsit nu trebuie sa dau examen, ci sa predau un fel de mini lucrare de licenta, ca la sfarsitul primului an. Si aici, domnul profesor este foarte intelegator. Am ajuns azi putin in intarziere la TD = travaux dirigees (seminarii) cu biletul de prezenta de la spital, cerandu-mi scuze de intarziere. Domnul profesor, in loc sa imi zica sa ma duc sa stau jos si sa imi ia biletul de invoire, imi spune foarte calm sa ma duc linistita acasa si sa ma odihnesc ca voi recupera eu saptamana viitoare si nu trebuie sa imi fac griji deloc. El vede ca sunt interesata de materia lui si asta e mai important decat prezentele. Sa ma fac eu bine de tot. (Frumos din partea dumnealui, nu?)

IMG_20150915_144737
Colegii sunt…diferiti. Aparent, elevii francezi sunt diferiti. Diferiti de ce am fost eu obisnuita, desigur. O mare parte par…cum sa o spun mai frumos? Prostuti. Ei sunt cei care (iar aici am opinia profesorilor de la facultate, care ma sustine deoarece i-am auzit si pe ei spunand aceleasi lucruri) vorbesc la cursuri intre ei, nu sunt atenti, nu vin la seminarii si nici nu tare stiu pe ce lume traiesc, dar se supara ca nu isi trec anul. Am si colegi extrem de inteligenti. Am si colegi extrem de detreaba. Am si o colega din Columbia care e extraordinar de frumoasa cu un par super fain si lung. Am si cativa colegi carunti…mai batrani decat profesorii lor. Si nici macar nu le pasa! Se simt bine. Am colegi care sunt la a doua facultate deja, care si-au ratat anul la medicina, colegi extrem de pasionati de psihologie, colegi pasionati deja de o anumita problematica, precum autismul, de exemplu.
Si nimeni nu judeca pe nimeni. E primul an de licenta, iar ei sunt extrem de relaxati. Daca e sa fie, bine. Daca nu, nu e nimic ca doar e plina lumea de oportunitati. Mai iesim si mai tragem o tigara. (Da, deci daca voi credeti ca la drept se fumeaza mult, trebuie sa veniti sa vedeti Parisul. Nu doar pe strada, inclusiv colegii mei…si nu doar o parte. Suntem o parte de fapt cei care nu fumeaza). Oricum am inceput 500 si la master vom intra doar 80. Si cam 60% vor pleca dupa…primul an. Sau il vor pica. (Pa-ram-pam-chiu) Informatie foarte folositoare data de dna profesoara de analiza datelor inca de la primul curs.

IMG_20150922_092521
Ce vreau de fapt sa scot in evidenta este ca, in tara, in Romania, daca un copil isi ia un an liber de la facultate…nu se duce direct la universitate, la un profil pe care nu il cunoaste foarte bine, de gura parintilor, ci mai sta acasa, citesc, calatoreste, poate munceste cate un pic, incearca sa imi isi dea seama “care-i treaba”, noi il judecam si spunem ca isi pierde un an din viata. La fel si daca incepe la un profil si sfarseste la altul. Poate incepe la psihologie si sfarseste la antropologie…sau incepe fizica si apoi de fapt, vrea informatica. Noi il judecam. Numim acel timp, “an pierdut” si nu e. Nu e chiar deloc. Cred ca asta e lucrul cel mai fain care l-am invatat pana acum de la colegii mei. Asta si sa fii relaxat…insa la relaxare si David a inceput sa lucreze cu mine de ceva timp incoace. Insa tot mi se parea ciudat ca nimeni nu se duce inca la librarie sa isi cumpere carti, nimeni nu alearga ca sa nu intarzie la curs (alearga mai mult ca sa nu piarda metroul de intors acasa) si toti se pun jos oriunde apuca, numai sa nu stea in picioare. Okey, asta inca nu pot sa o fac deoarece nu ma tare lasa picioarele si in plus…e murdar pe jos! Adica…cu aceeasi pantaloni eu vin apoi acasa si ma pun pe canapea.
Dupa o prima privire, pot sa spun ca sunt incantata. Se pare ca am gasit un echilibru intre scoala, spital si viata…dar oricum, in orasul acesta, si daca ai vrea nu ai putea sa fii doar stresat.
Dupa amiaza aceasta, dupa curs de dimineata, fotofereza si iar curs, eram in metrou…putina inghesuiala era, recunosc, dar am gasit un loc jos, langa geam. Si am trecut iar pe langa Sena, pe langa turn si pe langa toate vaporasele care asteptau turistii si indiferent cat de obosita eram, am simtit cum ma revigorez. Asa ca am zambit, mi-am indreptat spatele, am ajuns acasa bucuroasa si m-am pus sa ascult rock and roll si sa imi pregatesc cina…deoarece Parisul este si orasul gurmanzilor.

I’ve been meaning to update you about my new college and it seemed as if time were stealing me…hospital, classes, rehearsals, dates with friends, and in the evening, when I got home, I was way too tired to write anything inspiring, encouraging or motivational.

This evening, after eating some salmon and potatoes a la Alida, I have decided to drop anything I was doing and tell you about these last weeks, the impressions about my new college.

First of all, my college is in a very beautiful and wealthy part of Ile-de-France, in the south-west suburbia of Paris, called Boulogne-Billancourt. The Psychology Institute is part of the broader René Descartes University, which is specialized in health studies, such as medical school, psychology, etc.

Secondly, they are extremely well organized. Before the inscription week at the University, each student received on his personal page (yes, we have a personal page) every information needed for the inscription, even an excel document that we ought to use to prepare our possible time-tables, in case the class we wanted to take got full before we went to register. Fortunately, I had no problem because my doctors wrote for me a special letter, so I could choose my classes before everyone else, so I didn’t take any class before 10:45. (Especially to avoid rush hours in the metro and therefore bacteria…and waking up at 7 am)

During the first week, starting on September 14th it was more of a warm-up. I managed to get some books from the bibliography that was sent by the teachers so I started reading… What a wise student! Big Mistake! I went to classes the first week and got bored to death because I had already read everything the teachers were explaining. So I decided not to read the lessons before classes, only to read it again at home.

At the statistics analysis class I have an old teacher with short ginger hair, and glasses like McGonagall fro
m Harry Potter. A sympathetic little old lady, who cannot bear people who interrupt her, but until now she managed to make me like maths. She told us during the last class that “during my times” girls were not allowed to enter Polytechnic school, so, to enrage them, she went to math school and finished first, making the boys shameful. And she told us all of this extraordinarily proud of her own self.

Social Psychology. I really like this one until now…I hope I can say the same after the exam because the percentage of people that pass it is of 28%…like Constitutional law at UBB University in first year…If you did it with Chirita. What I like most about this teacher is … (drumssss) his hair. Why? Because he wears is tight in a bun. He’s a University lecturer, with his Ph.D and everything…and with his hair up in a bun. I think he’s a very relaxed person and his classes are very interesting and even interactive.

About Clinical Psychology, the class, I was a bit disappointed, because the teacher doesn’t really do anything but read the lesson…which I can do all the same by reading.

For Sociology and Linguistics, believe it or not, I didn’t need to go. Friday morning I have an appointment at the hospital, so I cannot arrive to the Friday afternoon classes. The teachers are comprehensive enough not only to understand my situation, but even told me that I don’t need to come to their classes at all, and a really friendly classmate said she would send me all her notes.

So now, with Psychologists’ Professional Practices and Methods. Yes, this class exists. And at the end I don’t have an exam, but some kind of small thesis, like at end of a Bachelor Degree. And here, my teacher is Very understanding. Today I arrived a little late at the seminars with my ticket from the hospital, apologizing for being late. The teacher, instead of telling me to go sit down, takes my ticket, and tells me very calmly to go home and rest because I’ll be able to recover next week and that I don’t need to worry. He sees I am very interested by his class and that’s more important than being present. And he tells me that the important thing for me is to get better. (Really nice from him right?)

My classmates are…different. Apparently, French students are different. Different from what I was used to, of course. Many look…how to formulate it nicely? Limited. They are the ones that (and here I have my teachers’ opinions, which comfort me because I have heard them say that) talk during classes to each other, are not concentrated, don’t come to the seminars and don’t really know on what planet they live on, but don’t get mad or upset if they do not pass the year. I also have extremely intelligent classmates. And very nice classmates as well. I have a colleague from Columbia and she is really beautiful with a really long, nice hair. I have classmates with grey hair and are older than our teachers. They don’t even care! They feel just fine. I have classmates who are at their second choice, because they failed their first year as Med Students, classmates who are really passionate about psychology and passionate about certain problems, like autism, for example.

And nobody is judging anybody. It is the first year of our Bachelor Degree and they are extremely relaxed. What matters is that all is fine. If it is not, not to worry. The world is full of possibilities.

Anyway we have been accepted 500…500 places in the first year of Licence. In the first year of Master Degree, we’ll be just 80. And about 60% of people will leave after the first year. Or fail. (Pa-ram-pam-chiu) Very useful information given by our Statistics Teacher, in the first class.

What I really want to point out is that in Roumania, if a kid takes a year off, sits a bit home, reads, tries to find out “the deal” about his life, we judge him and say that he wastes a year of his life. Maybe he starts a Physics major and ends up doing Informatics.

I think this is the most awesome thing I have learned so far from my classmates. Being relaxed…David started working on that too.IMG_20150907_125039

This afternoon, after the classes in the morning, after fotofereza and class again I was in the subway…little bit crowded, I admit, but I found a seat next to the window. I passed near the Seine, the Eiffel Tower and all the little boats which were waiting for the tourists. No matter how tired I was, I felt happy again. So I smiled, straighten up my back, arrived home and happily I put on some rock and roll music and start making dinner. Because, after all, Paris is the city of the gourmands.