Home » Opinions » Descopera-ti Elementul (sau In caz ca dupa sesiune vrei sa te reprofilezi)

Descopera-ti Elementul (sau In caz ca dupa sesiune vrei sa te reprofilezi)

La ce sunt buna? Pentru ce am fost facuta? Care sunt pasiunile mele? Ce talente am? Ce ma defineste? Sunt fericita? Daca da, de ce? Daca nu, de ce?

Cred ca fiecare om isi pune astfel de intrebari. Chiar daca procentul intrebarilor difera de la badea Gheorghe din muntii Apuseni la iminentul student bursier de la facultatea de filozofie, nu cred ca gresesc cand spun – din nou – ca fiecare persoana se gandeste la aceste lucruri.
Am ascultat cat eram in spital cateva TEDx talks. Am reascultat populara discutie daca scoala ucide creativitatea. Insa de data asta am fost parca mai atenta la omul care vorbea, nu la ce anume spunea. Drept urmare, ca orice persoana care tocmai facuse un transplant de maduva, mi-am comandat o cutie mare de carti de pe elefant.ro (pe care cineva a platit-o si eu habar nu am cine. Anonymus, gracias) printre care se numarau, desigur, si cartile lui Sir Ken Robinson.

(V-a, spus ca voi incepe sa scriu pe blog inclusiv opinii a ceea ce am citit/vizionat, etc)

Am terminat-o pe ultima in urma cu cateva saptamani. Se numeste “Descopera-ti elementul” si trateaza diferite subiecte, insa tema principala este gasirea propriului tau element. Destul de simplu, nu? Da, asa mi s-a parut si mie. Asa ca am inceput sa devorez cartea. Hopaaa…nu totul pare atat de simplu ca la prima vedere. Sunt multi factori de luat in considerare, insa autorul are rabdare sa scrie despre toate si chiar sa creeze mici exercitii care tind sa te ajute.

image

Lucrul care mi-a sarit mie cel mai tare in ochi este faptul ca o viata fericita, condusa de pasiunile tale si indreptata catre un tel anume nu depinde de un singur fapt, eveniment sau decizie. E un amalgam intreg de talente, introspectii, oportunitati, vointa, dorinta, pasiune, atitudine si lista poate continua.

Ce inseamna Elementul tau?
Doi pestisori tineri inotau intr-un rau. La un moment dat, un peste mai batran inoata pe langa ei si ii intreaba: “Cum e apa, baieti?” Cei doi pestisori tineri nu raspund si inoata mai departe. Dupa un timp, unul dintre pestisori il intreaba pe celalalt: “Auzi, ce e apa?” Elementul sau natural i se pare atat de firesc incat nici nu stie ca se afla in el. Cam asa ceva e si cu propriul tau element.
Este o experienta personala, o expeditie in cautarea propriului sine, asa ca, precum orice aventura adevarata si care da roade, asteapta-te la gropi pe drum, vant puternic, ninsoare, soare arzator, asteapta-te sa iti moara calul de foame si sa trebuiasca sa parcurgi restul drumului pe jos, fii pregatit pentru cand iti vei da seama ca ai luat-o pe cai gresite si cel mai important, fii destul de puternic sa iti dai seama cand nu ai dreptate.
Pana sa iti gasesti elementul va trebui sa treci prin diferite experiente, sa fii pus in fata anumitor decizii si sa te bucuri sau nu de anumite oportunitati care iti vor fi servite.

Veti gasi in carte multe povestioare, experiente personale si exercitii care vor sa ajute. Asa ca, in cazul in care ti se pare interesant, sa ai langa tine pregatite ceva foi de hartie si cateva pixuri colorate. Vei avea nevoie de ele.

image

Sa te gandesti care iti sunt talentele, la ce te pricepi, ce anume te pasioneaza. Ce iubesti? Ce crezi ca te face ferciti? Ai fost vreodata oprit din a face lucruri care te interesau? De ce nu ai mai incercat? Ce anume te retine? Ai fost vreodata interesat de ceva dar te-ai dat batut gandindu-te ca nu esti bun? Sau exista lucruri pe care ai vrut mereu sa le incerci si nu ai avut ocazia?
Cartea aceasta te ajuta sa gasesti raspuns la aceste intrebari. Puteti sa va ganditi la ea ca la un fel de consilier in probleme de cariera, un Freud care e interesat sa te ajute sa gasesti acel ceva care te implineste, nu e interesat in a-ti descoperi cele mai adanci secrete.

Care este elementul meu? Hmmm…inca nu mi-am terminat exercitiile, insa pana acum am ajuns la partea in care comunicarea cu oamenii si motivarea prin propriul exemplu ma satisface destul de mult incat tind sa cred ca acesta este elementul meu. (Desigur, inca nu am incercat serios echitatia, dar asta e cu o totul alta poveste)

Advertisements

One thought on “Descopera-ti Elementul (sau In caz ca dupa sesiune vrei sa te reprofilezi)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s